Kitiara Braune

VIOLINIST

Biografi


Jag blev född 1996 i Tyskland. I mina tidigaste år flyttade min familj och jag till norra Skandinavien där jag upptäckte min kärlek till fiolen. Med 5 års ålder fick jag redan fiollektioner hos Henryk Nowakowski i Boden och hade med 8 till och med äran att spela ett solo inför Hans Majestät Kungen Karl XVI Gustav.


Varje år reste jag till Salzburg, den klassiska musikens vagga, för att få undervisning hos Prof. Jürgen Geise (avliden) och senare hos Prof. Roland Baldini. I tillägg har jag spelat på Masterclasses inför mycket välkända violinister och professorer såsom Zakhar Bron, Vilde Frang, Petru Munteanu och Eszter Haffner.


2008 fortsatte jag min musikaliska utbildning på Musikskolan Lilla Akademien i Stockholm under ledning av Nina Balabina och hennes numera avlidne make Oleg Balabine. Under denna tid uppträdde jag på TV där jag spelade Mendelssohns violinkonsert i d-moll kompad av Sveriges Radios symfoniorkester.


Jag tog min Kandidat- och Magisterexamen inom utövande musik åren 2018 och 2020 på Norges musikkhøgskole i Oslo med hjälp av violinprofessorn Terje Moe Hansen. När jag studerade i Oslo deltog jag i flera projekt tillsammans med Norges högt ansedda orkestrar, som Stavanger Symfoniorkester och Det Norske Kammerorkester. Senast var jag även alternerande konsertmästare på Göteborgsoperan.


Musik har tagit mig runt halva jorden. Jag har redan haft konserter i en stor del av Europa, hela vägen från den nordligaste till den sydligaste staden. I öster spelade jag i Beijing och som medlem i Sveriges Nationella Ungdomssymfoniorkester var jag på turné i USA. 


Som solist fick jag chansen att spela upp ett antal violinkonserter tillsammans med internationellt kända dirigenter, t. ex. Tchaikovskys violinkonsert tillsammans med Peter Jablonski och Glazunovs violinkonsert med Nicholas Carthy.


Jag har fått en del stipendier från bland annat Kungliga Musikhögskolan, Lily och Henry Sandbergs stipendium och Welinstipendiet. Utöver detta har jag även vunnit priser från nationella och internationella tävlingar som Øresunds Solist, Stockholm International Music Competition, Polstjärnepriset, Giovani Talenti, Ungdommens Musikkmesterskap och North International Music Competition.

Priser


North International Music Competition 2018

1a pris


Ungdommens Musikkmesterskap 2017

1a pris och Superfinal


Giovanni Talenti 2013

1a pris


Polstjärnepriset 2013

3e pris


Stockholm International Music Competition 2012

1a pris


Øresunds solist 2011

Talangpriset (Högstdoterade priset)


CV


Detaljer om min musikutbildning, uppträdanden, arbetserfarenhet, utdelningar, produktioner m.m.